Pörssimeklari sähkökaapissasi

Monelle taloudellisen riippumattomuuden huipentuma on oman asiainhoitajan ja sijoitusneuvojan palkkaaminen. Lisäarvon näille palveluille tuo se, että omaisuutesi on hyvissä käsissä ja investointisi sekä sijoituksesi saavat parhaimman mahdollisen tuoton. Et henkilökohtaisesti seuraa pörssiä vuorokauden ympäri tai et huolehdi muutoin tuottojen toteutumisesta pääasiallisena työnäsi, vaan elät riippumatonta omaa elämääsi parhaaksi katsomallasi tavalla.

YLE:n joulukuussa 2020 julkaisema uutinen koski suomalaisten kotitalouksien varovaisuutta pörssisähkösopimuksien hankintaa kohtaan:

Ilman automaattista ”hintavahtia” kuluttajan on hankala hyödyntää pörssisähköön liittyvää hintavaihtelua. Päivästä ja kulutuksesta riippuen sähköpörssin niin sanottu spot-hinta voi heilahdella rajustikin, vaikka tyypillisesti pörssisähkö on edullisinta yöllä, kun kulutus on vähäistä.” (www.yle.fi, 23.12.2020).

Suomalaisilla kotitalouksilla on jo nyt mahdollisuus hankkia oma hintavahti, energia-asiainhoitaja ja pörssimeklari omaan sähköpääkeskukseensa: Foremica HOME -tuotteesta löytyy ominaisuudet, jotka mahdollistavat sen, että Foremica sekä myy tuotetun aurinkosähkön, kun hinta on korkealla, että ostaa sähköä halpojen tuntien aikaan verkosta. Tietonaan se käyttää 48 h sääennustetta (FMI) ja SPOT-sähköhintoja. Asiainhoitajan ominaisuudessa se taas huolehtii parhaimmasta energian hyötysuhteesta asiakkaan kiinteistössä. Se ohjaa aurinkosähkön joko omaan käyttöön tai hyödyntää halvat sähkötunnit. Foremica HOME tunnistaa hinnanvaihtelun muulloinkin kuin yösähkön aikaan. Se tarkkailee hintoja jokaisena vuorokauden tuntina.

Pörssisähkön pääidea on sama kuin muutoinkin pörssikaupankäynnissä: hinta muuttuu kysynnän ja tarjonnan mukaan sääolosuhteiden, teollisuuden tarpeiden ja vuorokauden ajan muuttaessa sähkön hintaa jokaiselle vuorokauden tunnille. Kuluttajille on saatavilla spot-hintaisia sähkösopimuksia, joissa asiakas maksaa aina tunnille asetetun sähkönhinnan. Hinnat seuraavan päivän tunneille on nähtävillä edeltävänä päivänä klo 14.00. Sähköpörssi toimii myös toiseen suuntaan: mikäli kuluttaja omistaa aurinkosähköjärjestelmän, hän voi myydä tuottamansa aurinkoenergian verkkoon saaden siitä parhaan mahdollisen tuoton.
Esimerkkikohteessamme perinteistä edullista yösähköä hyödynnetään sekä sähköauton lataukseen että myös vesivaraajien lämmitykseen. Ohjauksen kohteessa tekee asianhoitajan roolissa Foremica HOME. Aurinkosähkön myynti on ollut toisinaan myös rahakasta toimintaa: eräänä toukokuisena päivänä aurinkosähkön myyntihinta hinta ponnahti ylös ja Foremica HOME ohjasi kaiken aurinkotuotannon verkkoon. Tämä näkyi miellyttävänä seikkana seuraavassa sähkölaskussa.